Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, açılış töreninde yaptığı konuşmada Nevşehir temasları kapsamında kentte eğitim kalitesinin artması, eğitimde fırsat eşitliğinin güçlenmesi için yapılan yatırımlara ilaveler yaparak Nevşehir'in 2022 yılı eğitim yatırımları bütçesini 260 milyon liraya yükselttiklerini belirtti.
Türkiye'nin en değerli sermayesi olan beşeri sermayenin niteliğini artırmak için Millî Eğitim Bakanlığı olarak sadece eğitim çağı nüfusuna değil, aynı zamanda 18 yaş üstü tüm vatandaşlara da halk eğitimi merkezleri ve olgunlaşma enstitüleriyle hizmet sunduklarını ifade eden Bakan Özer, şunları söyledi: "Bu desteği çok daha yüksek boyutlara taşıyabilmek için köylerimizde atıl olarak bekletilen, daha önce okul olarak hizmet vermiş ama uzun yıllardır kapalı olan köy okullarını tekrar hayata geçirelim istedik çünkü özellikle Kovid-19 salgınından sonra tüm dünyada metropollerden şehirlere, şehirlerden ilçelere, ilçelerden köylere doğru geriye dönüş başladı. Aynı zamanda enerji kadar kritik olan bir sektör ortaya çıktı: tarım ve hayvancılık... Biz tarımda, hayvancılıkta çok güçlü bir ülkeyiz. Bunu çok daha güçlü hâle getirebiliriz. Projenin çıkış noktası, bu. İstedik ki köylerimizde çocuklarımız taşımalı eğitimle farklı noktalara gitmeden bulundukları yerlerde ilkokul eğitimini alsınlar. Onun için yönetmeliği değiştirdik. Artık tüm Türkiye'deki, tüm köy okullarımız istenmesi durumunda öğrenci sayısına bakılmaksızın açılabilecek ve çocuklarımız orada eğitim hizmeti alabilecek. Yine köylerde anaokulu açılmasıyla ilgili 10 olan öğrenci sayısını 5'e düşürdük. Sadece bu adımımızla 1.800 köyümüzde 20 bin yavrumuz anaokullarıyla buluştular. Sonra dedik ki sadece köy ilkokulu ve anaokulunu devreye sokmayalım. Köyde yaşayan vatandaşlara da halk eğitimi kursları açılsın. Orada Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte hareket edelim. Tarımla ilgili, hayvancılıkla ilgili 3 binin üzerinde farklı kursu buradaki vatandaşlarımız, köylülerimizin ayaklarına getirelim."
Samsun'da başlattıkları köy yaşam merkezleri projesinin Türkiye'nin her noktasına yayıldığını belirten Özer, şu ana kadar atıl durumda olan 522 köy okulunu köy yaşam merkezine dönüştürdükleri bilgisini paylaştı. 12 Eylül 2022 tarihine kadar bu sayıyı 1000'e çıkaracaklarını ifade eden Bakan Özer, köy yaşam merkezlerinde hem çocuklar hem yetişkinlere hizmet vereceklerini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk defa Türkiye'de bir model ortaya çıktı. Burada oturan değerli vatandaşlarımız sadece halk eğitimi merkezleri aracılığıyla kurslar almayacaklar, aynı zamanda çocukları, torunlarıyla da yan yana eğitim alacak. İlk defa o bölgenin yetişkiniyle çocuklarını aynı okul çatısı altında birleştirmiş olacağız. İşte bu hareketi de köylerden başlatmış olacağız. Yılın sonuna kadar, atıl durumda olan yaklaşık 6 bin 900 köy okulunu da, inşallah, hizmete alacağız. Hızlı bir şekilde onarımdan geçireceğiz."
Üçkuyu Köyü Köy Yaşam Merkezi ve İlkokulunun hayırlı olmasını dileyen Özer, protokol üyeleri ve köy sakinleri ile birlikte kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi.