Millî Eğitim Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında trafiğin tanımı, kuralları, trafik güvenliğinin önemi, trafikte insanların rolleri ve iletişim konularının öğretilmesi amacıyla "Ailelerde Trafik Bilincinin Geliştirilmesi İş Birliği Protokolü", Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından imzalandı.
Emniyet Genel Müdürlüğünde düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Mahmut Özer, Millî Eğitim Bakanlığının sadece eğitim çağ nüfusundaki çocuklara eğitim vermediğini anımsatarak son yirmi yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin eğitimde kitleselleşme evresine eriştiğini kaydetti. Özer, "19 milyon öğrenci, 1.2 milyon öğretmenle devasa bir eğitim sistemine sahibiz. Ülkemizin her geçen gün rekabet gücü, bu eğitim sistemine erişim nedeniyle artmaya devam ediyor. Bizler de Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu rekabet gücünü artırmak için eğitimde fırsat eşitliğini odağa koyarak erişimi artırmak için tüm çalışma arkadaşlarımızla gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Yetişkinlere Halk Eğitimi Merkezi üzerinden üç binin üzerinde kurs veriyoruz"
"Millî Eğitim Bakanlığı olarak aynı zamanda yetişkinlerle ilgili eğitim alanımız, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz, var." diyen Bakan Özer, bu kapsamda yaklaşık bin halk eğitim merkezinde vatandaşlara ve yetişkinlere, yani eğitim çağ nüfusu dışında kalanlara, istediği her türlü eğitimi ücretsiz sunabilmek amacıyla üç binin üzerinde kursla hizmet verildiğini bildirdi.
Özer şöyle devam etti: "Ülkemizin en kalıcı sermayesi olan beşeri sermayesinin niteliğini artırmak için gece gündüz demeden hem eğitim çağ nüfusuna hem de eğitim çağı nüfusunun dışındaki yetişkinlere eğitim vermeye devam ediyoruz. 2022'de hedefimiz, her ay bir milyon vatandaşımıza erişmekti. Normalde her yıl halk eğitim merkezleri üzerinden dört beş milyon vatandaşımıza erişiliyordu. Bu sene hedefi çok yükselttik ve ayda bir milyon vatandaşımıza ulaşmayı, eğitim hizmeti sunmayı hedef koyduk. Onuncu ayı bitirdiğimizde, on buçuk milyon vatandaşımıza eriştiğimizi görüyoruz. On buçuk milyon vatandaşımızın yüzde 60'ı da kadınlarımız. Kadınlarınızı çok daha güçlendiren, istihdam kabiliyetlerini geliştiren eğitimlerle ayakta tutacak mekanizmaları Bakanlık olarak desteklemeye, onlara sunmaya devam ediyoruz."
Vatandaşa sunulan hizmetler arasında geçen temmuz - ağustos ayında yeni bir açılım yapıldığını dile getiren Özer; aileye odaklanan, kültürel değerlerimizi ailelere hatırlatacak, aile içi iletişim ve psikososyal gelişimi destekleyici, aynı zamanda çevre bilinci ve ilk yardımla ilgili bilinç geliştirecek ve çocukların madde bağımlılıklarıyla ilgili gelişim süreçlerini kontrol edebilecek şekilde kırk dört saatlik bir eğitim paketi oluşturulduğunu söyledi. Özer, "18 Ağustos 2021'de Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde, 81 ilde Aile Okulu projemizi İstanbul'dan başlattık. Hedefimiz, yıl sonuna kadar bir milyon ailemize erişmek ve bir milyon ailemizi aile okulu projesinden yararlandırmaktı. Bugün itibarıyla yaklaşık beş yüz elli bin ailemize ulaşmış bulunuyoruz ve yıl sonuna kadar, inşallah, bu sayıyı bir milyona çıkaracağız. 2023 yılında da iki buçuk milyon aileye ulaşma hedefimiz var." diye konuştu.
Özer, her toplumun çekirdeğini oluşturan aileyi küresel meydan okumalara karşı sürekli desteklemek ve tehditlere karşı duyarlılıklarını, farkındalıklarını artırmak için Bakanlık olarak daima ailelerin yanında olacaklarını vurguladı.
"Aile Okuluna trafik bilgisi modülünü ekleyerek yeni bir iş birliği adımı atıyoruz"
İçişleri Bakanlığıyla kapsamlı iş birlikleri ve desteklerin her zaman sağladığını işaret eden Özer, "Şimdi, bugün burada 'Aile Okulu'na ilave bir trafik bilgisi modülünü de ekleyerek yine bir iş birliğinin adımını atmış olacağız. Böylece, 'Aile Okulu'nu tamamlayan tüm velilerimiz, yetişkinlerimiz aynı zamanda trafik bilinciyle de ilgili eğitim modülünü tamamlamış olacaklar." dedi.
Eğitimler sayesinde yolların çok daha güvenli hâle geleceğini kaydeden Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kayıplarımızın çok daha az, çok daha müreffeh, çok daha sağlıklı trafiğin yaşandığı bir ülke olma yolunda İçişleri Bakanlığımıza kısmi olarak destek sağlamış olacağız. İnşallah, bu aile okulunun içine koyacağımız bu trafik bilinciyle ilgili eğitimi de yaygınlaştırdıkça hemen hemen tüm velilere, tüm ailelere erişebilme imkânına sahip olacağız. Buradaki en güzel noktalardan biri, yine Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle İçişleri Bakanımız ile Tarım ve Orman Bakanımızla birlikte -biliyorsunuz- iki bin köy yaşam merkezinin açılışını yaptık. O projenin en güzel tarafı, köy yaşam merkezlerinde sadece anaokulu ve ilkokulun olması değil, aynı zamanda halk eğitimi merkezlerinin de olması. Dolayısıyla bu aile okulları köylere kadar, en ücra noktalara kadar vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak. Her geçen gün ilave modüllerle ailelerimizi sürekli güçlendireceğiz. Bakanımıza sadece bu süreçte değil, bundan önceki tüm süreçlerimizde bize vermiş olduğu destekler için en içten şükranlarımı sunuyorum. Bu modülün geliştirilmesinde her iki bakanlığımızdan da katkı veren tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. İş birliği protokolünü hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi sevgi ve saygılarımı sunuyorum."
"Trafik konusunda gelişmiş ülkelerin seviyesine gelebilme hedefini ortaya koyduk"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise konuşmasında, göçmen ailelere yönelik proje kapsamında 1 milyon 300 bin kişiye ve tüm bakanlıklarla yapılan eğitimlerle de 5 milyonu aşkın kişiye sosyal uyum eğitimleri verildiğini anlattı. Soylu, trafik kazalarında can kaybı sayısında, araç ve nüfus sayısı artmasına rağmen olumlu bir azalış trendi yaşamaya başlandığına dikkat çekerek, Bakanlığın verdiği trafik eğitimleri kapsamında altı buçuk milyon kişiye ulaşıldığını belirtti.
Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliğinde eğitim verilen kişi sayının daha fazla olduğuna vurgu yapan Soylu, "Bu uygulayacağımız protokol kapsamında bir taraftan ulaştığımız çocuklar, bir taraftan ulaşacağımız aileler ve bir taraftan elde edeceğimiz trafik konusuyla ilgili mücadeledeki iklimi sonuca ulaştıracaktır. Hedefimiz 100 binde 9,6 olan trafik kazalarındaki ölüm sayısını 100 binde 5'e düşürmektir." ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakanlar Özer ve Soylu, iş birliği protokolünü imzaladı.
Protokol ile kurs programı hazırlandı
"Ailelerde Trafik Bilincinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" çerçevesinde Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde Millî Eğitim Bakanlığı uhdesinde yürütülmekte olan "Aile Okulu Projesi" kapsamında 12 saatlik "Trafik Öğreniyorum" kurs programı hazırlandı. Hazırlanan programının içeriğinde "Trafiğin Tanımı ve Unsurları, Trafik Kuralları, Trafik Güvenliğinin Önemi, Trafikte İnsanların Rolleri ve Trafikte İletişim ve Etik Değerler" konu başlıklarına yer verildi. Trafik Öğreniyorum kurs programını tamamlayan bireyin trafik ve trafikle ilgili kavramları açıklaması ile birlikte trafik kurallarına uygun, yüksek farkındalıkta güvenli ve saygılı bir trafik bilinci ile hareket etmesi amaçlanıyor.