Millî Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasındaki "İlkokullarda Spor Dalı Eğitimi Protokolü", Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından imzalandı. İstanbul Ataşehir Şehit Öğretmen Hasan Akan İlkokulunda gerçekleşen imza töreninde konuşan Bakan Özer, "Gençlerimizin sadece bilişsel ve akademik becerilerini geliştirmek değil; aynı zamanda tam insan olma yolunda onları beden, fizyolojik, psikolojik, sosyal ve duygusal anlamda desteklemek için de çok sayıda projeyi Gençlik ve Spor Bakanlığımızla birlikte yürütüyoruz." dedi.
Bu yıl nisan ayının başında Türkiye'deki spor liselerinin amacına uygun olarak müfredatın güncellenmesi, fiziki mekanların ortak kullanılması ve öğretmenlerin Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenmesi ile ilgili konularda iki Bakanlık arasında kapsamlı bir iş birliği yapıldığını anımsatan Bakan Özer, "Büyük mutluluk duyuyoruz çünkü aynı kitleye farklı bakanlıkların yapmış olduğu hizmetleri tek bir çatı altında toplayıp aktif hâle getiriyoruz. Bu, hem o hizmetin verimliliğini artırıyor hem de bakanlıkların birlikte hareket edebilme kabiliyetini gösteriyor." diye konuştu.
"Önümüzdeki günlerde farklı projeler hayata geçecek"
Özer, Bakan Kasapoğlu'nun destekleriyle liselerde öğrencilerle öğretmenlerin sportif faliyetlerinin artırılması ve öğrencilerin yeteneklerinin belirlenmesiyle ilgili kapsamlı iş birliklerinin hayata geçirildiğini dile getirerek "Önümüzdeki günlerde çok daha farklı projelerle çocuklarımızın sağlıklı okul iklimlerinde gelişmelerini tamamlamalarıyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan çok önemli destekler alacağız." bilgisini paylaştı.
Özer şöyle devam etti:
"Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum, hiçbir şey sözde kalmıyor. Hızlı bir şekilde, sahadaki fiziksel yatırımların ve açılımların öğrenciler ile buluştuğunu görüyoruz. Bugünkü atacağımız iş birliği imzasıyla birlikte, ilkokul dördüncü sınıflardaki çocuklarımızın sportif becerilerini geliştirmek için tüm Türkiye'de uzman antrenörlerin destek vermesi bekleniyor. Yani aslında tüm bu çabaların nihai noktası, bir ülkenin en kalıcı sermayesi olan insan sermayesinin tam olarak yetişmesiyle ilgili bir iş birliğidir. Her iki Bakanlığın ilgili çalışanlarına bu iş birliğinin geliştirilmesindeki vermiş oldukları emeklerden, katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum, hayırlara vesile olmasını diliyorum."
Diğer yandan, öğrencilerin spor aktivitelerine erişimin sağlanması, erken yaşlarda sporun çeşitli dallarıyla tanıştırılması, yeteneklerinin fark edilmesi, geliştirilmesi ve yönlendirilmesi amacıyla uygulanan 'okul spor dalı eğitimi' programları kapsamında öne çıkan başlıklardan bazıları şunlar:
- Okul Spor Dalı Eğitiminde Burdur, Erzincan, Kırklareli, Kırşehir, Sinop, Şırnak, Tokat ve Uşak olmak üzere 8 pilot ilde spor salonu uygun olan 43 okulda devam eden program, 3 bin 609 öğrencinin katılımıyla sınıf öğretmenleri eşliğinde Gençlik ve Spor Bakanlığınca belirlenen antrenörler tarafından yürütülüyor.
- "10.000 Okul Projesi" kapsamındaki 8 ilkokul, okul spor dalı eğitiminde yer alıyor.
- "Okul Spor Dalı Eğitimi" uygulama sürecinin değerlendirilmesinde genel olarak okul spor dalı eğitimi faaliyetlerinde öğretmen, öğrenci ve velilerin memnun olduğu, öğrencilerin spora olan ilgisinin arttığı ve spor dallarında uzman antrenörler tarafından eğitim verilmesinin öğrencilerin gelişimine olumlu yönde katkı sağladığı sonucuna varılıyor.
- Öğrencilerin beden eğitimi ve oyun ders saatlerinde uzman antrenörlerden teorik ve uygulamalı olarak belirlenen spor branşlarında "Okul Spor Dalı Eğitimi" uygulamasının devamının sağlanması değerlendiriliyor.
- "Okul Spor Dalı Eğitimi" uygulamasının tüm eğitim öğretim yılına yayılması ve ülkemizin tamamında yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
- Gençlik ve Spor Bakanlığının desteğiyle "Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi" kapsamında 81 İlde toplam 3 bin 41 basket potası ile 4 bin 629 masa tenisi yapım çalışmalarına meslek liseleri tarafından devam ediliyor.
- Tüm Türkiye genelinde ilkokul 3. sınıf öğrencilerine yönelik Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi kapsamında yetenek taramaları, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği çerçevesinde gerçekleştiriliyor.