İZMİR OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ EGE MUTFAĞINI YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR

04 Mayıs 2021 14:43

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, Ege'nin unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini yaşatmak için orijinal tarifleri derleyerek kayıt altına aldı.
 
Enstitü mutfağında, bu tariflere uygun hazırlanan enginar, zeytinyağlı dolmalar, kabak sıyırma, yoğurtlu patlıcan, mücver, kuzu etli şevketibostan, Arapsaçı kavurması, kabak çiçeği dolması ve zeytinyağlı bakla gibi yemekler, sipariş üzerine özenle hazırlanıyor. Enstitünün açık olduğu günlerde yiyecek ve içecekler, "0232 464 04 75/123" numaralı telefondan sipariş edilebiliyor.
 
Enstitü Müdürü Şule Aydın, geleneksel lezzetleri gelecek kuşaklara aktarmak için derledikleri tarifleri, mutfağa girerek uyguladıklarını belirterek Kovid-19 sürecinde evde kalan kişilerin, restoranların da kapalı olması nedeniyle farklı lezzetleri evlerinde denemek istediklerine işaret ederek enstitü mutfağının bunun için güzel bir seçenek olduğunu ifade etti.
 
Çalışmanın uzun bir araştırma sürecine dayandığını aktaran Aydın, şöyle konuştu: "Ege Bölgesi ve özellikle İzmir'de, tarih boyunca kuşaktan kuşağa çoğalarak aktarılan bir mutfak kültürü süregelmiş. Ege mutfağı, özgün yapısı ile mutfak kültüründeki yerini almıştır. Araştırma çalışmaları sırasında arşivler ve yazılı kaynaklar tarandı, Ege Bölgesi'ndeki il, ilçe ve köyler ziyaret edilerek tarifler toplandı. Derlenen tarifler mevsiminde taze malzemelerle tek tek enstitü mutfağında denenerek kayıt altına alındı."
 
Unutulmaya yüz tutmuş ilibada dolması, Kakavya, pasti gibi yemeklerin de tariflerini derlediklerini ve kayıt altına aldıklarını aktaran Aydın, hedeflerinin Ege Bölgesi'nin yaşayan mutfağında bulunan birçok geleneksel tarifi bir araya getirerek yaşatmak ve özünü yitirmeden gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu vurgulayarak derledikleri tariflerin kitapta toplanacağını da söyledi.
 
Enstitünün Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Demet Burçak ise Ege mutfağının son derece sağlıklı bir mutfak olduğunu ifade ederek geleneksel tariflerden yola çıkarak sağlıklı içecekler de ürettiklerini aktardı ve ekledi: "Son yıllarda sağlıklı yiyecek ve içecek tüketimine verilen önemin artışıyla ve Osmanlıdan bugüne kadar mutfağımıza gelen şerbetleri de hazırlayarak hem sağlıklı yemekler ile sofralar kurup hem de bu kaybolmaya yüz tutmuş içecekleri ülkemizde yaşatmak ve gelecek nesillere aktarabilmek için çalışmalar yapmaktayız."