ULUSLARARASI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSELERİ AÇILIYOR

02 Haziran 2022 11:54

Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde gerçekleştirilen protokolle Türkiye'de açılacak uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerinde, uluslararası öğrencilerin eğitim alması amaçlanıyor. 
 
Millî Kütüphane Konferans Salonunda gerçekleşen törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sadece akademik yönden başarılı bir gençlik yetiştirmek istemediklerini vurgulayarak "Aynı zamanda bu toprakların değerleri, kültürü, irfanı, hikmetini de içselleştirerek yaşam tarzına sirayet ettirmiş, insanlık adına dünyaya farklı şeyler söyleyebilecek kapasitede gençler yetiştirmek istiyoruz. Bunu da iki Bakanlıkça el ele vererek çok başarılı bir şekilde devam ettiriyoruz." diyerek iş birliğinden ve mesleki eğitime verdiği katkıdan dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a teşekkür etti. 
 
Kültür Turizm Bakanlığı iş birliğiyle atılan her adımın çok kısa sürede meyvesini verdiğine işaret eden Özer, "Güzel sanatlar liseleriyle ilgili olarak bir hafta içinde tüm illerimize güzel sanatlar liselerini kurduk. Artık Kültür Turizm Bakanlığının tüm kadrolarıyla birlikte güzel sanatlar liselerimizi yeniden şekillendiriyoruz. Yeniden yeni açılımlarla çok kaliteli eğitim vermeleriyle ilgili ortak çabalarımıza devam ediyoruz. Sayın Bakanımızla mesleki eğitimde belki de paydaşlarımızın içerisinde en fazla katkıyı veren Bakanımız, kendisine özellikle teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
 
Özer şöyle devam etti: "Mesleki eğitimde o paradigma değişikliğini yaptığımız yani sektörün temsilcilerini eğitimin tüm süreçlerine dâhil ederek müfredatı güncellemeden işletmede beceri eğitimleri, öğretmenlerin eğitimi, istihdamda öncelik, öğrencilere burs sağlanması gibi çok kapsamlı iş birliğinin ilk adımını da Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yaptık. Turizm alanındaki insan kaynağı ihtiyacını gidermek için atmış olduğumuz adımlar her geçen yıl büyüyerek yeni kapsama dâhil edilen okullarla zenginleşti. Artık İngilizce, Rusça hazırlık sınıflarının olduğu uluslararası turizm alanında eğitim veren ve süreçleri birlikte yönettiğimiz okullarımız var."
 
Mesleki eğitim okullarının artık başarı hikâyeleriyle kendini göstermeye başladığını belirten Bakan Özer, "Artık akademik olarak başarılı öğrenciler, mesleki eğitimi tercih etmeye başladılar. Aslında en büyük kırılma noktalarından biri budur çünkü 1999'daki katsayı uygulamasının meslek eğitimde yol açmış olduğu en büyük travma, akademik olarak başarılı öğrencilerin mesleki eğitimden uzaklaşmasıdır. Bu akış tersine çevrildi Allah'a şükür... Mesleki eğitimdeki üretim kapasitesi altı yedi kat arttı. 200 milyonlar bandından yıllık 1 milyar 162 milyon bandına geldi. İnşallah, bu sene Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 1,5 milyarlık gelire ulaşmayı hedefliyoruz ve şu an itibarıyla zaten bunun üçte birine ulaşmış durumdayız. Ben inanıyorum ki 1.5 milyar değil, 2 milyarın üzerine çıkacak." diye konuştu. 
 
Mesleki eğitim, Ar-Ge merkezleriyle invatif çalışmalar yapıyor
Mesleki eğitimde kurulan AR-GE merkezleriyle artık inovatif çalışmalar yapıldığını; patent, marka, faydalı model ve tasarım tescilleri alındığını belirten Özer, "Mesleki eğitim yurt dışına ihracat yapıyor artık. Gelinen nokta gerçekten çok sevindirici... Diğer taraftan mesleki eğitim merkezlerinde de ciddi bir dönüşüm başladı. 25 Aralık 2021 tarihinde 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda çok ciddi bir değişiklik yaptık. O tarihte tüm Türkiye'de, 159 bin çırak ve kalfa varken bugün itibarıyla bu sayı 505 bine ulaştı." dedi. 
 
Katsayı uygulaması öncesi mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alanlarının sayısının yaklaşık 250 bin olduğunu anımsatan Bakan Mahmut Özer, mesleki eğitimin artık o travmayı atlattığını, kat sayı uygulaması öncesinden de iyi duruma geldiğini paylaştı. Özer, "Artık şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz: Katsayı uygulamasının mesleki eğitimde yol açtığı hasar tedavi edildiği gibi artık dimdik ayakta, mesleki eğitim ülkenin geleceğine umut veren bir eğitim türüne dönüşmüştür." ifadesini kullandı.
 
7 uluslararası mesleki teknik Anadolu lisesi kurduklarını dile getiren Bakan Özer, "Artık gönül coğrafyamızdaki ülkelerin çocukları, gençleri bu okullarımıza gelerek mesleki eğitim alabilecekler. Aynı zamanda kamu diplomasisinde uzun vadede ülkemize çok önemli katkılar sağlayacaklar." dedi.
 
Özer, yürütülen tüm projelere destek verdiği için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çalışma arkadaşları, Millî Eğitim Bakanlığı ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında da sürece emek veren herkese şükranlarını sunduğunu ifade etti.
 
 
"Eğitim ve kültür arasındaki ilişki güçlendiğinde eğitimin kalitesi de yükselir"
Konuşmasında Millî Eğitim Bakanlığı ile farklı alanlarda yürüttükleri ortak çalışmalara işaret eden ve kültür ile eğitim konusunu birbirinden ayırmadıklarını vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Eğitim ve kültür arasındaki ilişki ne kadar güçlenirse, kültürle ve sanat, eğitim öğretim hayatımızın içine ne kadar daha fazla nüfuz ederse inanıyorum ki eğitimin kalitesi de o kadar yükselecektir." dedi.
 
YTB marifetiyle yürütülen çalışmalar neticesinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarla daha sağlıklı ilişkiler kurduklarını belirten Ersoy; onların sorunlarını, ihtiyaçlarını tespit ettiklerini, sundukları çözüm önerileriyle vatandaşların yaşadıkları ülkelerde kendilerini daha güçlü hissetmelerini sağladıklarını anlattı.
 
Soydaş ve akraba topluluklar coğrafyasında bulunan ülkelerin ekonomik ve sosyal sektörlerin iş gücü taleplerini mesleki ve teknik eğitimle karşılamak, uluslararası standartlara uygun mesleki yeterliliğe sahip iş gücü yetiştirmek amacıyla ortak bir çalışmayı hayata geçirdiklerini anlatan Ersoy, "Kardeş topluluklardan belirlenecek gençlerimizin Türkiye'deki mesleki ve teknik Anadolu liselerine yerleştirilmesi ve desteklenmesini planlayarak Ankara, Balıkesir, Bursa, İstanbul, Konya ve Ordu'daki okullarımızda bu öğrencilerin eğitim almalarını sağlayacağız." ifadesini kullandı.
 
Konuşmaların ardından Özer ve Ersoy, iş birliği protokolüne imza attı.
 
Protokol kapsamı
Protokol kapsamında ilk olarak 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibarıyla Arnavutluk, Bulgaristan, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Bosna Hersek'ten oluşan altı Balkan ülkesinden 60 öğrenci alınacak. 
 
Uluslararası öğrenciler; İstanbul Beşiktaş İSOV Dinçkök , Bahçelievler İMMİB Erkan Avcı, Balıkesir İvrindi Nurettin Çarmıklı Madencilik, Konya Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen, Bursa Tophane, Ordu Altınordu TOBB ve Ankara Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri olmak üzere altı ildeki bu yedi okulda eğitim alacak. 
 
Söz konusu eğitimler; belirlenen okulların makine ve tasarım teknolojisi, yenilebilir enerji teknolojileri, maden teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri, elektrik elektronik teknolojisi ve yiyecek içecek hizmetleri alanında verilecek.

İlgili Fotoğraflar